Tamamlayıcı beslenmeye başlama yaşı sadece anne sütü ile beslenen bebekler için tartışmasız altı aydır.
Altı ay sonu itibariyle anne sütü içeriği bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir.
Geleneksel bebek beslemesi yiyeceklerin püre haline getirilip bebeğe kaşıkla yedirilmesi yöntemidir.
BLW; Bebeğin kendi kendini beslemesini ifade eden bir beslenme yöntemidir.
Bebek 6 aylık olduğunda el göz koordinasyonu geliştiğinde oral motor fonksiyonları hazır olduğunda ek gıdaları BLW yöntemi ile başlayabilirsiniz.
Yiyecekler ufak parçalar halinde mama sandalyesi tablasına konur. İlk başlarda tabak ve kase kullanımı önerilmez.
Yiyeceklerin her tarafa yayılmasına müsaade edin. Ortalığın ve bebeğinizin kirlemesine aldırmayın. Önemli olan yemek yerken mutlu olmasını ve yiyecekleri keşfetmesine müsaade edin
Gerek klasik yöntem ve gerekse BLW yönteminde anne babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta sabırlı olmak ve bebeğin verdiği işaretleri takip ederek duyarlı bir beslenme şekli oluşturmaktır.
BLW’de en korkulan konulardan biri yiyeceklerin soluk yoluna kaçması ve bunun neden olduğu boğulmalar yaşanmasıdır. Boğulma riskini azaltmak için şunlara dikkat etmeniz gerekir.
6-6.5 ay arası:
6.5-7 ay arası:
7- 8 ay arası:
8-9 ay arası:
9-12 ay arası:
Bebeğimiz 6 aylık olduğunda sindirim sistemi henüz çok hassastır ve bebeklerde besin alerjisi riski vardır. Bu nedenle ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek gıdalar olmalıdır. Sebzeler, meyveler veya yoğurt ile başlanabilir.
Vereceğimiz ilk sebzeler patates, havuç, balkabağı, tatlı patates ve kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kayısı olabilir. Sonrasında yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu ek gıdalara alıştıktan ve tolere ettikten sonra önemli bir hayansal protein kaynağı olan yumurta sarısı ek gıdaya eklenir.
Sebzeler buharda haşlanarak hazırlanır. Klasik yöntem kullanılacaksa haşlanan sebzeler çatal ile ezilerek püre kıvamına getirilir. İçine bir miktar zeytinyağı eklenir ve bebeğe verilir. Diyete farklı sebzelerin eklenmesiyle, 2-3 sebzeyi beraber haşlayarak karışım püreleri verilmeye başlanır. 6.ayın sonlarına doğru sebze pürelerine az miktarda pirinç yada irmik eklenebilir. Sebze püreleri ilk gün 1-2 tatlı kaşığı ile başlanıp bebeğimiz tolere ettikçe 3-4 yemek kaşığına (40-60ml) kadar arttırılır. BLW yöntemi kullanılacaksa haşlanan sebzeler parmak gıda şeklinde hazırlanır ve mama sandalyesine konur.
Meyveler hazırlanırken cam rende kullanılarak püre kıvamına getirilir veya file içinde bebeğe verilir. Denediğimiz meyve çeşitliliği arttıkça karışım meyveler hazırlanabilir. Örneğin: muz-avokado, elma-armut gibi. Meyve yerine hiçbir zaman meyve suyu tercih edilmemelidir. Meyve suyu sadece şekerli bir içecektir. Meyveler mutlaka püre şeklinde posası ile birlikte verilmelidir.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilir. Evdeki yoğurt maya olarak kullanılacaksa 3-4 mayalama sonrası maya yenilenmeli. Yoğurt 100 ml ölçüsünde kavanozlarda mayalanır ve günlük olarak tüketilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt 40-60 ml’e kadar arttırılır. Yoğurdun tadı bebeklere ekşi gelebilir. Bu durumda bir miktar meyve ekleyerekte hazırlanabilir.
Yumurta sarısı 6. ayın ilk yarısından sonra başlanır. Yumurta haşlanarak, sarısı kayısı kıvamında olacak şekilde verilir. İlk gün ¼ şeklinde başlanır, bebeğimiz tolere ettikçe arttırılır.
Ek gıdalar ile birlikte mutlaka su verilmeye başlanmalı. Bebeğin susadığını hissettiğinizde veya öğün bitimininden yarım saat sonra teklif edilmelidir.
Bu ay ilk olarak bebeğinizin öğünlerine et, tavuk ve hindi gibi hayvansal proteinler eklenmelidir. Hayvansal proteinler demir ve çinko açısından oldukça zengin besinlerdir. iyi çekilmiş yağsız kuzu eti ile başlanabilir. 1 çorba kaşığı kırmızı et sebze yemeklerinin içine eklenebilir yada köfte şeklinde yapılarak çatalla iyice ezilerekte verilebilir. Kırmızı eti takiben tavuk ve hindi eti de yine 1 çorba kaşığı kadar sebze pürelerinin içerisine eklenebilir. Bu dönemde et/kemik suyu yemeklere lezzet vermesi açısından kullanılabilir ama hiçbir zaman etin yerini almamalıdır.
7 ayda eklenecek sebzeler karnabahar, brokoli, yer elması, pırasa, yeşil fasulye, bamya, ıspanak, semizotu, pazı, enginar, bezelye, soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu vb sebzeleri mevsimine göre ekleyebilirsiniz
Meyveler Karpuz, kavun, üzüm, kara erik, trabzon hurması, kiraz, karadut, yenidünya mandalina, portakal eklenebilir.
Tahıl olarak pirinç ve irmik dışında bulgur ve arpa, çavdar yulaf unları ve tel şehriye, arpa şehriye de sebze pürelerinin içerisine eklenebilir.
Bebeğinizin yeni tatlara alışması için bazı hafif baharatları tarçın, nane, kimyon da beslenmede kullanabilir.
Kuruyemiş olarak ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri öğütülmüş olarak kahvaltı veya yoğurt öğünlerinin içerisine 1 çay kaşığı miktarında ekleyebilirsiniz.
Baklagillerden mercimek ile başlanabilir.
7. ay beslenmesi 3 öğün olmalı. kahvaltı öğlen ve akşam olacak şekilde.
Kahvaltı öğünü olarak yumurta sarısı, evde yaptığımız lor peyniri, tuzsuz zeytin, az miktarda ekmek ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir.
Balık + Baklagiller
Verebileceğiniz balıklar özellikle ağır metalleri biriktirmemiş balıklar olmalıdır. Tercih edebileceğiniz balıklar somon, uskumru, palamut, istavrit, sardalya, hamsi vb olabilir.
klasik yöntem ile besleniyorsa bile artık parmak gıdalara geçmemiz gerekir.
Bu ay bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar günde 3 veya 4 öğün şeklinde olmalıdır. miktarı bebek alabildiği kadar , ortalama bir günde toplam 25-300 cc olacak şekilde.
3 ana 2 ara öğün
Anne sütü ve ek gıdaların beslenmedeki etkisi yaklaşık eşit orandadır.
Miktarlar her öğünde 150 ml olacak şekilde ayarlanmalıdır. 1 yaşında ise yaklaşık 200-240 ml miktarına ulaşması beklenir.
Bebeğin neyi, ne zaman ve nerede yiyeceğine anne; ne