İnfluenza virüsü antijenik değişime uğrayabilen bir virüstür. Bu özelliği nedeniyle dünyada binlerce ölüm ile sonuçlanan birçok influenza pandemisi yaşanmıştır.
Yaşanan en ciddi influenza pandemisidir. İspanyol pandemisi olarakta adlandırılır. Hastalığa kuş kökenli genlere sahip bir H1N1 virüsü neden olduğu için kuş gribi de denmektedir. Bu dönemde 500 milyon kişi hastalığa yakalanmış ve influenza nedeni ile yaklaşık 50 milyon insan hayatını kaybetmiştir.
İlk olarak Şubat 1957’de Singapur’da başlayıp kısa sürede tüm dünyaya yayılmıştır. Dünya çapında bu dönemde influenza nedeni ile 1.1 milyon insan hayatını kaybetmiştir.
Bu salgına H3N2 antijenik değişimi ile ortaya çıkan bir influenza A virüsü neden olmuştur. Bu dönemdeki tahmini ölüm sayısı 1 milyon civarıdır. H3N2 virüsü, mevsimsel influenza A virüsü olarak günümüzde dünya çapında dolaşmaya devam etmektedir.
Bu salgında H1N1’e geçiş yapan yeni bir influenza A virüsü ortaya çıkmıştır.
1918 pandemisinde ortaya çıkan influenza A H1N1 suşlarının yerini; 1957 pandemisinde H2N2, 1968 pandemisinde H3N2 suşları almıştır. 1977’de H1N1 suşları tekrar ortaya çıkmıştır. Bu değişim influenza virüsünün her yıl olan antijenik değişimini gözler önüne serer. Bu salgın yaklaşık 700.000 ölümle sonuçlanmıştır.
2009 yılında yeni bir influenza A (H1N1 pdm09 suşu) virüsü ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde tespit edildi ve hızla tüm dünyaya yayıldı. Bu virüs domuzlarda dolaşan influenza virüslerinden bazı genlere sahipti. Bu nedenle domuz gribi olarak adlandırıldı. Dünya çapında yaklaşık 284.400 kişi bu salgında hayatını kaybetti. Diğer salgınlardan faklı olarak daha çok genç nüfusta gözlendi.
Bu salgınlar influenza virüsünden korunmanın önemini göstermektedir. Korunmak maske, kişisel hijyen ve aşılanmak ile mümkündür.